top of page
Search
  • Writer's pictureStemY

5 начина да подготвим детето си за професиите, които все още не съществуват

Живеейки в информационна епоха и на прага на четвърта индустриална революция, която обещава да промени изцяло начинa на живот, работа и професиите на бъдещето какво бихме могли да направим, за да подготвим децата си за това бъдеще, запазвайки физическото и психическото им здраве.


Технологичните иновации продължават да се ускоряват с главоломна скорост. Вече сме свидетели на бързи промени на пазара на труда. Помислете за оптимизация за търсачки (SEO), крипо валути, виртуални вселени и автоматизиране на работни места – всички те не съществуваха или бяха в зародиш преди 10 години. Сега те са индустрии за милиарди долари, които наемат милиони работници по целия свят.


Според футуриста и експерт по EdTech Кати Дейвидсън има голям шанс детето ви да попадне на работа, за която никога не сте чували. Всъщност, според нейните оценки, над 65% от децата, които влизат в началното училище, ще завършат на работа, която дори все още не съществува.


И така, как ние като родители и възпитатели да подготвим децата си за професиите на бъдещето? Ето 5 начина да подготвите детето си за работа в едно несигурно бъдеще:


1. Насърчавайте любопитството на детето си детето си:


Един от най-големите уроци, на който можем да научим децата си е, че ученето е цел за цял живот. Насърчаването им да следват своите страсти, да изградят любопитство, да изпитат креативност и да намерят удоволствие в изследването, това е чудесен начин да започнете. Следва да им помогнем да развият вътрешната си сила, за да станат безстрашни учащи, които не се страхуват да развиват нови умения. Въпреки че е невъзможно да се предскаже какво крие бъдещето, става все по-очевидно, че работниците на утрешния ден няма да могат да разчитат на едно умение за цял живот в кариерата си и че приемането на промяна е необходимо. Да научите детето си едновременно да опитва нови неща, докато се чувства уверено по време на изследователския процес, е състояние на ума, което може да доведе до успех на утрешното работно място.


2. Помогнете им да изградят умения за работа в екип и сътрудничество:

В бъдеще работата ще стане мултидисциплинарна и ще включва нови форми на работа в екип, включително много иновации в дигиталното сътрудничество. Независимо дали става дума за игра в спортен отбор, изпълнение на общ проект за училище, писане на домашна работа заедно, дейностите, базирани на работа в екип, позволяват на децата да работят помежду си в базирани на проекти настройки и им помагат да развият тези важни умения.3. Укрепване на основните умения за четене, писане и математика:


Отличната писмена комуникация и уменията за четене с разбиране ще продължат да бъдат критични умения в утрешния свят. Докато дигиталното сътрудничество напредва с иновативни инструменти за управление на проекти, писмената комуникация е по-важна от всякога. Значението на уменията по математика естествено ще нараства с непрекъснатия напредък в компютърните науки, големите данни и роботиката.


4. Преподавайте на лидерски умения


Насърчаването на лидерски умения като вземане на решения, поставяне на цели, уверена комуникация, преговори и планиране на проекти може да се направи по различни начини. Както винаги, много от уроците започват в дома, като бъдете добър пример за подражание. Има и множество дейности, игри, спортове и хобита, които могат да помогнат на децата да развият тези важни умения. Независимо дали става въпрос за скаутски отряд, ученически съвет или клуб за любители, много дейности са много подходящи за обучение на лидери в забавна и ангажираща среда. Да накарате децата да разберат, че действията са по-важни от думите и да развият оптимистичен подход към решаването на проблеми увеличава вероятността за успех.


5. Научете детето си да кодира


Една константа в днешната непрекъснато променяща се среда е, че компютърните инженери, дрънкащи по клавиатурите, стоят зад голяма част от промените, които засягат всички ни. Технологиите засягат почти всички професии на земята, от медицината до производството и от услугите до строителството. Изучаването на езика на кода може да осигури ключови ползи за разбирането на машинното мислене, системния дизайн, артикулацията на процеса и анализа на данни.


22 views0 comments

Comments


bottom of page